Kurser i Ladan, Öråker våren 2023

Starta odlingssäsongen med en kurs för att vässa dina kunskaper om trädgård, ätbara grödor, jordhälsa och odling.

Under våren erbjuder jag ett upplägg av kortare kurser som i sin helhet ger en bra grund för den intresserade att nyttja sin trädgård eller kolonilott för att odla mer ätbart och öka sin egen matproduktion. Samtidigt ökar de den biologiska mångfalden, skapar en grönare närmiljö och binder mer kol i marken.

Kurs 1. Är du grön i trädgården? 1 tillfälle

Lördag den 11 mars kl: 9.30-11.30

En introduktionskurs i trädgårdens uppbyggnad, växter och möjligheter.

Vi går igenom grunderna till en njutbar trädgård, jord och kompost, inramning, buskar, träd, perenner och annueller. Vi pratar om hur trädgårdens skötsel bli enklare om vi jobbar med naturens system och förutsättningar.

För dig som vill komma igång med din trädgård men inte riktigt vet vart du ska börja.

2 timmar 495 kr inklusive fika för medlemmar i Ladans kulturförening, 595 kr ej medlem. Anmälan genom swishbetalning till 1231277334, med för- och efternamn.

Kurs 2. Ätbar trädgård med naturlig odling, 3 tillfällen

Kursens syfte är att inspirera dig att odla mer ätbart i trädgården eller på kolonilotten och att göra det på ett sätt som gynnar vår planet. Att utveckla trädgården till ett skafferi för hela familjen samtidigt som du öka kolinlagringen i marken och ökar den biologiska mångfalden. Upplägget för kurstillfällena hänger ihop men det är även möjligt att medverka vid vissa av tillfällena om så önskas.

Du kommer bland annat att lära dig om:

  • Jordhälsa, kompost och att bygga matjord.
  • Hur vi kan lära oss om vår odlingsplats/trädgård och se vilka möjligheter vi har.
  • Planera och anlägga en ätbar trädgård utifrån platsens förutsättningar.
  • Hur vi kan gynna biologisk mångfald och samtidigt öka vår självförsörjning.
  • Fleråriga ätbara växter, ett bra urval av grönsaker, bär, frukter och nötter.
  • Skörda regnvatten och vattenhushållning.

Upplägg per tillfälle:

Lördag 18/3 kl: 9.30-11.30

Jordhälsa – kretslopp, kompost och kolinlagring. Vi pratar om olika begrepp som till exempel skogsträdgård, permakultur och täckodling.

Lördag 15/4 kl: 9.30-11.30

Fleråriga ätbara växter. Grönsaker, frukt, bär och nötter. Vi går igenom nya och gamla sorter lämpliga för odling i Mälardalen. Vi pratar om hur de odlas och används.

Lördag 29/4 kl: 9.30-11.30

Planera och anlägga en ätbar trädgård utifrån platsens förutsättningar. Tips och råd om vilka växter som passar ihop. Hur du gör trädgården lättskött och samtidigt frodig och givande. Semesterskötsel.

Efter kursen i sin helhet har du fått en fördjupad förståelse för naturliga kretslopp och värdet av att ta hjälp av dessa i din odling. Kursen ger även en bra start för att planera och anlägga en trädgård med mer ätbara växter som håller år efter år.

3 tillfällen á 2 timmar inkl. fika 495kr per gång för medlemmar 595 kr ej medlem. Anmälan genom swishbetalning till 1231277334, med för- och efternamn samt vilket/vilka tillfällen du önskar delta på.

Vi förbehåller oss rätten av att ställa in kurser vid för få deltagare. I det fallet återbetalas givetvis kursavgiften.

Välkomna!